HET UITWERKEN VAN EEN KRACHTIGE GLOBAL MERKSTRATEGIE

Caste Study (NL)

Het uitwerken van een krachtige Global Merkstrategie

Klant: Newline Interactive

Project: Fundament leggen voor Global merkstrategie en lokalisering

Doel: Creëren van een samenwerking op merkstrategie die een stevige basis biedt voor marketing, communicatie, campagnes en interne merkadoptie. Het doel is om Newline Interactive Global herkenbaarheid te geven. Samen te werken tussen continenten APAC, AMER en EMEA in plaats van losse eilandjes.

In het kort:

  • Consistentie wereldwijd: Leer hoe wij een merkstrategisch fundament creëeren dat zorgt voor herkenbaarheid over continenten heen, zonder lokale verschillen uit het oog te verliezen.
  • Creatieve vertaalslag: Ontdek hoe de merkfundamenten worden vertaald naar creatieve concepten die zowel intern als extern resoneren.
  • Brand Portal implementatie: Creëer één centrale bron waar teams wereldwijd visuele en communicatieve middelen kunnen vinden en aanpassen voor lokale markten.
  • Interne merkadoptie: Begrijp het belang van interne merkadoptie via hands-on workshops en merkbewustzijnscampagnes.

Om het probleem extra duidelijk te maken. Hier een fictief voorbeeld:

Kijk, jij en ik snappen dat Coca Cola overal op de wereld hetzelfde eruit ziet. Iedereen ter wereld herkent het merk: het iconische rode logo, de mooie reclames op tv, die kenmerkende tone of voice (hoor jij die kerst jingle al?).

Maar wat als je als bedrijf je marketing in elk land dezelfde look & feel wilt geven, en sommige landen/medewerkers besluiten om het nét even anders te doen? Je hebt geen directe controle op wat iedereen zomaar online kan gooien.

Stel dat Coca-Cola in India opeens blauw wordt en in Polen de sexy-hard-werkende-reclame-man die een blikje opent wordt vervangen door een topless vrouw. Oké, misschien werkt dat lokaal best goed, de verkoopcijfers blijven prima, dus de directie slaat niet meteen alarm.

 

Maar wat gebeurt er als een klant uit India die Poolse advertentie online tegenkomt? Tja, het internet kent geen grenzen, en in India is zo’n advertentie echt not-done. Je riskeert dat je merk imago een flinke klap krijgt, en klanten afhaken omdat jouw merkbeleving overal een andere draai krijgt.

Global marketing lijkt simpel, maar het is een ware uitdaging. Lokalisatie is harstikke nodig, want elke markt is anders. En de marketingteams in elk land doen vrolijk hun ding, afgestemd op hun lokale trends, gewoontes, en klanten. Want “het werkt hier toch al jaren zo!”

Maar als je merk groeit, moet je dit gaan managen. Het ontwikkelen van een merkstrategie en het zorgen voor interne merkadoptie is cruciaal. Het is een proces van inzicht, samenwerking, kennis delen én het voor je team makkelijk maken om de merkwaarden consistent uit te dragen. Want een consistent merk over alle markten heen? Dat zorgt ervoor dat je de klant kan veroveren en een super promotor kan worden. Zonder dat je rode logo ineens blauw wordt! 

Hoe tof is het als je klanten, waar ze ook ter wereld zijn, een buitenlandse commercial, een LinkedIn bericht van sales op een lokaal event of een social media campagne voorbij zien komen en zonder ook maar één woord te begrijpen meteen weten welk merk het is? Dát is waar je naartoe werkt: consistentie en herkenbaarheid, zelfs met lokale verschillen. Zo blijft jouw merk krachtig, overal!

Het uitwerken van een krachtige Global Merkstrategie

Hoe Tofr Design een soort gelijk probleem voor Newline Interactive aan heeft gepakt:

Vanwege geheimhoudingsverplichtingen delen we geen gedetailleerde informatie in deze case study, maar geven we wel inzicht in onze aanpak.

 

1. Kick-off: De Merkfundamenten blootleggen. Waar draait het écht om?

Voordat we ons richten op de creatieve en communicatieve uitingen van het merk, moeten we eerst begrijpen waar het merk voor staat. Dit begint met een uitgebreide verkenning van de merkidentiteit, doelstellingen, doelgroep en concurrenten. Geen oppervlakkige inzichten, maar een diepgaande analyse die helpt om de kernwaarden en missie van het merk naar boven te halen.

Tools en methoden die wij zoal gebruiken zijn:

  • Merkinterviews & Stakeholder sessies: Hierbij betrekken we niet alleen de directie of marketingafdeling, maar ook medewerkers van verschillende afdelingen en vaak ook klanten. Door iedereen te betrekken, krijgen we een compleet beeld van hoe het merk intern en extern wordt gezien.
    • Vragen aan de organisatie: “Wat willen jullie bereiken?”, “Waar geloven jullie in?”, “Waar staan jullie nu?”, “Wat doen jullie nu al om van je doel naar je gewenste stip op de horizon te komen?”, “Wat maakt jullie anders dan de concurrentie?”, En onthoud, vaak is wat jij denkt dat je uniek maakt helemaal niet wat je uniek maakt. We graven hier dus veel dieper dan ‘gewoon de missie-website-pagina’. Je gaat ons hier heel even niet leuk vinden, omdat we je echt vragen goed na te denken.
    • Vragen aan klanten: “Waarom kiezen jullie voor dit merk?”, “Wat zijn jullie verwachtingen van dit merk?”, “Wat mist er volgens jullie aan de huidige communicatie?”, “Wat shop je nog bij de concurrent, en waarom”?, “Hoe word je geholpen?”.
  • Brand Purpose sessies: Aan de hand van modellen zoals het Golden Circle model van Simon Sinek ontdekken we het “waarom” van het merk. Het gaat hierbij om meer dan alleen producten of diensten aanbieden; het gaat om de diepere motivatie achter het merk. Komen ze weer, die vragen…
  • Value Proposition Canvas: Dit hulpmiddel helpt om beter te begrijpen wat klanten echt willen en hoe het merk hen daarin voorziet. Hier leggen we de focus op de ‘pains’ en ‘gains’ van de klant en hoe het merk daarop inspeelt. Als we dit heel goed doen, dan kunnen we een demand generation model op gaan zetten. En dat wil je!

2. De creatieve richting bepalen: Hoe maken we het merk voelbaar? En welke nieuwe richtingen gaan we op.

Nu we de fundamentele kern van het merk kennen, is het tijd om dit te vertalen naar creatieve concepten die resoneren met de doelgroep én intern worden omarmd. Creativiteit is hierbij niet alleen een leuk extraatje, maar een essentieel middel om het merk echt tot leven te brengen.

Tools en methoden die wij zoal gebruiken zijn:

  • Creative Brainstorming sessies: We organiseren creatieve sessies waarbij we samen met het merk/marketing team ideeën genereren voor campagnes, visuals en tone of voice. Tijdens deze sessies gebruiken we technieken zoals mind mapping en SCAMPER om zo veel mogelijk creatieve mogelijkheden te verkennen. Heb je geen interne marketing. Dan doen wij dit geheel voor je. We nemen je alles uit handen. Natuurlijk laten we je wel meekijken over wat jij denkt dat het beste gaat werken. Jij kent je klant tenslotte al jaren.
  • Tone of Voice kiezen: Elk merk heeft een unieke stem nodig. Wat past bij het publiek dat ze aan willen trekken. Zijn er meer doelgroepen? Communiceren we anders voor elke doelgroep? En hoe doen we dat dan in de praktijk? Denk eraan dat online zichtbaar is voor iedereen. Evenals die billboard langs de snelweg. “Is het merk speels of serieus?”, “Formeel of informeel?”, “Praten we met ‘je’ of ‘u’?”
  • Moodboards & Visual Exploration: Ik stel moodboards samen die de toekomstige visuele richting van het merk weergeven. Denk hierbij aan kleurenpaletten, typografie en beeldgebruik die passen bij de merkpersoonlijkheid. We kijken hier dus ook naar concurrenten, of juist naar andere industrieën waar jij prima van kan leren.

Voorbeeld voor Newline Interactive:

Newline ontwikkeld en verkoopt wereldwijd Interactive touchscreens. Een tech-savy product. Het moet concurreren op product ontwikkelingen met vele andere in de markt. Natuurlijk heeft Newline iets unieks, maar zoals bijna alles in tech, kort daarop heeft je concurrent het ook.

En de grap: de gebruikers; leraren op scholen, of Jan die de boardmeeting moet voordragen en Frits die nu nog een flip-over gebruikt. Die spreekt geen Tech-Savy taal. En toch wil je dat zij voor jouw merk gaan kiezen.

Maar de groep waaraan Newline verkoopt zijn de AV-professionals. Die spreken die taal wel. En tenders worden gewonnen op specs.

Voor Newline ontwikkelde we daarom meerdere doelgroepen. Elk met hun eigen kanaal, maar overal met een deskundig evenals toegankelijke tone-of-voice. In plaats van technische jargon te gebruiken, kozen we voor een duidelijke, no-nonsense toon. Dit werd doorgevoerd in alles: van de website tot klantenservice scripts. Het resultaat was een gebruiksvriendelijke merkervaring die bijdroeg aan hogere klanttevredenheidsscores.

Resultaat: Een duidelijke creatieve richting die het merk visueel en in communicatie naar voren brengt op een manier die bij de doelgroep past én medewerkers inspireert.

3. Merkstrategie Roadmap: Van Inzicht naar Actie

Een sterke merkstrategie blijft niet hangen in concepten, het moet vertaald worden naar concrete, uitvoerbare plannen. De roadmap zorgt ervoor dat de strategie zichtbaar wordt in marketing, communicatie en alle andere merkuitingen.

Tools en methoden die wij zoals gebruiken zijn:

  • Content Strategie: We ontwikkelen een gedetailleerde contentstrategie die de boodschap van het merk consistent uitdraagt via verschillende kanalen (social media, blogs, nieuwsbrieven, etc.)
  • Campagne planning: We ontwikkelen campagnes die aansluiten bij de eerder bepaalde creatieve richting. In samenwerking met de andere continenten.
  • Brand Book: We creëren een Guide welke alle richtlijnen vastlegt voor het gebruik van logo’s, kleuren, typografie, tone of voice, en meer. Dit zorgt ervoor dat iedereen binnen de organisatie het merk op dezelfde manier uitdrukt. Gelokaliseerd weliswaar, maar wel met een juist fundament.
  • Online Brand Portal: Misschien wel een van de belangrijkste asset die we creëerde voor Newline Interactive is het online Brand Portal. Ideaal om content onder verschillende landen intern te delen, makkelijk te vertalen en weer terug te zetten in taal bibliotheken waar de AV-professionals uit kunnen putten voor info. In dit geval implementeerde we de software van Frontify. En rolde deze volledig onder onze vlag voor Newline uit.

Voorbeeld voor Newline Interactive:

Omdat Newline wereldwijd opereert en er voor onze komst geen communicatie was tussen de landen was er een verscheidenheid aan visual branding. Vanuit Global was er wel een standaard gezet, maar deze werd niet geadopteerd nog gemonitord. Heck, die werd compleet genegeerd, net zoals de handleiding bij een IKEA-kastje.

Per continent is er een marketing afdeling. Deze overlegde niet met elkaar. Het resultaat? Drie contineten, drie campagnes, voor de zelfde product lancering, maar met compleet verschillende namen, stijlen, en tone of voice. Een AV-Event in Vegas had niets te maken met die in Amsterdam. Alsof je naar twee totaal verschillende merken keek. Efficiënt? Nou, niet bepaald.

Dat kon beter. Sterker nog, dat móést beter. Waarom drie keer het wiel opnieuw uitvinden voor één lancering? Voor Newline hebben we de boel op orde gezet. We bouwden bruggen tussen continenten en marketingteams. Niet om iedereen over één kam te scheren, maar juist om te zorgen dat het merk wereldwijd herkenbaar bleef. Lokalisatie? Ja, graag. Maar samenwerken om consistent te blijven? Nog liever!

We ontwikkelden een Brand Portal met alles wat je nodig hebt. Van visuele templates (inclusief een handige taal-laag) tot logo’s en kant-en-klare campagne ideeën. Niet alleen handig voor de interne teams, maar ook voor de AV-professionals en hun (externe) marketingafdelingen. Zij konden inloggen, materiaal downloaden, en zonder gedoe een nieuwsbrief uitsturen die helemaal on brand was.

En weet je wat? We zorgden ervoor dat deze externe teams al weken vóór een productlancering op de hoogte waren. Zo werd iedereen betrokken en ontstond er wereldwijd een sterke merkbeleving nog voordat de campagne officieel van start ging. Resultaat? Een merk dat overal dezelfde taal spreekt, zelfs als dat in verschillende talen is!

4. Merkadoptie: Merkbewustzijn begint van binnenuit

Een sterk merk begint bij de mensen die er dagelijks mee werken. Zonder interne en externe sales merkadoptie blijft een merkstrategie slechts een leeg document. Medewerkers en externe sales moeten het merk voelen en kunnen uitdragen. Dit vraagt om betrokkenheid en bewustzijn binnen de organisatie.

Tools en methoden die wij zoals gebruiken zijn:

  • Workshops & Trainingen: We organiseren interactieve workshops waarin medewerkers kennismaken met de nieuwe merkstrategie en leren hoe ze die in hun dagelijkse werk kunnen toepassen. Geen PowerPoints, maar hands-on sessies waarbij medewerkers zelf actief aan de slag gaan met het merk. Natuurlijk maakte we ook naslagwerk.
  • Branding Campaigns: Net zoals we campagnes ontwikkelen voor een nieuwe product lancering, doen we dit ook voor de re-branding of nieuwe werkwijze van een merk. Denk aan mededelingen op events, nieuwsbrieven, en sales die bij je langskomt om de nieuwe super sick software aan je te laten zien. Alles om aan te tonen dat deze nieuwe manier voor hen 1000x fijner gaat ‘samen’werken.

5. Evaluatie & Optimalisatie: Wat werkt, wat kan beter?

Na de implementatie is het essentieel om te meten hoe de merkstrategie presteert. Een goede merkstrategie blijft evolueren en aanpassen aan de markt en veranderende klantbehoeften.

Tools en methoden die wij zoals gebruiken zijn:

  • Google Analytics & Social Media Insights: Hiermee meten we de prestaties van campagnes, merkbekendheid en klantbetrokkenheid. Door regelmatig de data te analyseren, kunnen we snel bijsturen waar nodig.
  • Merk KPI’s & Meetmethoden: Samen stellen we specifieke KPI’s op zoals merkbekendheid, klanttevredenheid en medewerkersbetrokkenheid. Door deze cijfers te volgen, kunnen we gericht verbeteren.
  • Feedback Loops: We blijven luisteren naar de klanten en medewerkers. Dit kan via surveys en klantinterviews. Feedback zorgt ervoor dat we de strategie kunnen finetunen op basis van echte ervaringen.

Conclusie: Een Merk dat Leeft

Met dit plan van aanpak tillen we merken naar een hoger niveau. Van een diepgaande analyse tot creatieve uitingen, en van interne adoptie tot voortdurende evaluatie. Het merk wordt niet alleen herkend, maar ook gevoeld door zowel klanten als medewerkers.

Hebben jullie zin om samen jullie merk te laten knallen? Let’s go!